De muur van Hadrianus is een voormalig verdedigingsfortificatie van de Romeinse provincie Britannia, waaraan werd begonnen in 122 na Christus tijdens het bewind van keizer Hadrianus. De muur liep van Wallsend aan de rivier de Tyne in het oosten tot Bowness-on-Solway in het westen van wat nu Noord-Engeland is, het was een stenen muur met grote sloten ervoor en erachter die de hele breedte van het eiland doorkruisten. Soldaten waren langs de lijn van de muur gelegerd in grote forten, kleinere mijlkastelen en tussenliggende torentjes.
De lengte van de muur was 80 Romeinse mijlen (een lengte-eenheid die overeenkomt met ongeveer 1.620 yards of 1.480 meter), oftewel 117 kilometer. Het duurde zes jaar om het grootste deel van de muur van Hadrianus te bouwen, met het werk van drie Romeinse legioenen: de Legio II Augusta, Legio VI Victrix en Legio XX Valeria Victrix.
Een groot deel van de muur is inmiddels verdwenen. Grote delen ervan werden in de 18e eeuw gebruikt voor de wegenbouw, vooral door generaal Wade om een militaire weg aan te leggen om troepen te verplaatsen om de Jacobitische opstand van 1745 neer te slaan. Het behoud van veel van wat over is gebleven kan worden toegeschreven aan de antiquair John Clayton.
Hieronder een selectie van foto’s gemaakt tijdens een bezoek aan een deel van de Hadrian’s Wall op 8 juni 2022. Klik op een kleine foto voor een grotere weergave, selecteer vervolgens de volgende met de cursortoetsen of de pijltjes aan weerszijden van de foto.