Fidel Castro Rebellen Basiskamp, Sierra Maestra, Cuba

Op 2 december 1956 lande een groep van 82 Cubaanse guerrilla’s onder leiding van Fidel Castro in het oosten van Cuba, in de buurt van Niquero. Hun bestemming: de Sierra Maestra bergen, een afstand van een paar dagen marcheren. Op 5 december werden ze tijdens het slapen verraden door hun gids die hun positie doorgaf aan het leger. Het leger viel aan met infanterie, artillerie en vliegtuigen. Ongeveer een derde van de guerrilla’s werd gedood of onmiddellijk gevangen genomen. Na een aantal dagen strijd wist slechts een kleine groep van 16-18 guerrilla’s, met de hulp van hun goedgezinde boeren te ontsnappen en kwamen samen tussen 17 en 19 december. Onder hen Fidel Castro, zijn broer Raul, Che Guevara en Camillo Cienfuegos. Ze trokken daarop dieper de bergen in.

In het daarop volgende jaar werd Castro’s guerrilla leger geleidelijk aan groter en begon legerposten in geïsoleerde stadjes aan te vallen en expedities van het leger in de bergen in hinderlagen te lokken. Fidel’s kamp, het centrum van de revolutionaire activiteit, begonlangzamerhand op een kleine stad lijken. Een rebellen krant, ‘El Cubano Libre’ werd gepubliceerd op een stencilmachine en radio-uitzendingen door het station ‘Radio Rebelde’. Eind december 1958, na zware gevechten tussen de guerrilla en het leger, ontvluchtte Batista Cuba en ging in ballingschap. In januari 1959 was Cuba onder controle van de guerrilla’s.Tegenwoordig is het basiskamp in de Sierre Maestra bergen een toeristische attractie waar toeristen tijdens een 3-uur durende wandeling naartoe kunnen gaan.

Hieronder een kleine selectie foto’s gemaakt tijdens een wandeling naar het kamp. Klik op een miniatuur-foto voor een grotere, navigeer vervolgens met de pijlen links/rechts van de foto of gebruik de pijltjestoetsen op het toetsenbord.

Camera: Nikon D40x
Lens: NIKKOR AF-S 18-55mm f/3.5-5.6G ED II
Date: 17 april 2011