Sulphur Mountain, Banff Nationaal Park, BC, Canada

Sulphur Mountain is een berg in Banff Nationaal Park in de Canadese Rocky Mountains met uitzicht over de stad Banff in Alberta, Canada. In 1916 werd de berg genoemd naar de warmwaterbronnen op de lager gelegen hellingen.

Een gondel aan de oostelijke helling gaat naar de top waarop, bij de bovenste terminal, twee restaurants, een cadeauwinkel en meerdere observatiedekken zijn gelegen. De top biedt uitzicht over de west- en oostkant van de Bow Vallei. Een wandel promenade kan gevolgd worden tot aan de noordkant naar de top van Sanson’s Peak (2256m).

De berg biedt plaats aan twee onderzoeksfaciliteiten. In 1903 werd een meteorologisch observatoriumgebouw bovenop Sanson Peak voltooid. Dit gebouw bestaat nog steeds en bezoekers kunnen door een raam het interieur bekijken, compleet met roestige, oude meubels. In de winter van 1956-57 bouwde de Nationale Onderzoeksraad een klein laboratorium op Sanson’s Peak om kosmische stralen te bestuderen in het kader van Canada’s bijdrage aan het Internationaal Geofysisch Jaar (IGY). Dit station bovenop de Sulphur Mountain bleef in gebruik tot 1978 en het gebouw werd in 1981 verwijderd.

Hieronder een kleine selectie foto’s. Klik op een miniatuur-foto voor een grotere, navigeer vervolgens met de pijlen links/rechts van de foto of gebruik de pijltjestoetsen op het toetsenbord.