Slagveld Van Culloden, Schotland, Verenigd Koninkrijk

De Slag Bij Culloden was de laatste confrontatie van de Jacobitische opstand van 1745. Op 16 april 1746 werd het Jacobitische leger van Charles Edward Stuart beslissend verslagen door Britse regeringstroepen onder prins William Augustus, hertog van Cumberland, op Drummossie Moor bij Inverness in de Schotse Hooglanden. Het was de laatste veldslag op Britse bodem.

Charles was de oudste zoon van James Stuart, de verbannen Stuart die aanspraak maakte op de Britse troon. In de overtuiging dat er steun was voor een Stuart-restauratie in zowel Schotland als Engeland, landde hij in juli 1745 in Schotland. Hij bracht een leger van Schotse Jacobitische aanhangers bijeen, nam in september Edinburgh in en versloeg Britse regeringstroepen bij Prestonpans. De regering riep 12.000 troepen van het vasteland terug om de opstand het hoofd te bieden: een Jacobitische invasie van Engeland reikte tot Derby voordat ze terugkeerden.

De Jacobieten probeerden hun controle over Schotland te consolideren, waar ze begin 1746 werden tegengewerkt door een aanzienlijk regeringsleger. Nu de voorraden en het loon opraakten en de regeringstroepen werden bevoorraad en gereorganiseerd onder de hertog van Cumberland, had de Jacobitische leiding weinig andere opties dan te blijven staan ​​en te vechten. De twee legers ontmoetten elkaar uiteindelijk in Culloden, op terrein dat de grotere, goed uitgeruste strijdmacht van Cumberland het voordeel gaf. De strijd duurde slechts een uur, waarbij de Jacobieten een bloedige nederlaag leden. Tussen 1.500 en 2.000 Jacobieten werden gedood of gewond, tegen ongeveer 300 regeringssoldaten. De leiding de beslissing om zich te verspreiden, waardoor de opstand effectief werd beëindigd.

 Hieronder een kleine selectie foto’s gemaakt tijdens een bezoek aan het slagveld in juni 2022. Klik op een miniatuur-foto voor een grotere, navigeer vervolgens met de pijlen links/rechts van de foto of gebruik de pijltjestoetsen op het toetsenbord.