De Muur Van Hadrianus, Verenigd Koninkrijk

De Muur van Hadrianus is een voormalig verdedigingswerk van de Romeinse provincie Britannia, waarvan de bouw begon in 122 na Christus tijdens het bewind van keizer Hadrianus. De muur liep ‘van Wallsend aan de rivier de Tyne in het oosten tot Bowness-on-Solway in het westen’ en besloeg de gehele breedte van het eiland.

Een aanzienlijk deel van de muur staat nog steeds en kan te voet worden gevolgd langs het aangrenzende ‘Hadrian’s Wall Path’. Het is de grootste Romeinse archeologische vindplaats in Groot-Brittannië en heeft een totale lengte van 117,5 kilometer in Noord-Engeland. De Muur van Hadrianus markeerde de grens tussen het Romeinse Britannia en het onoverwonnen Caledonië in het noorden. De muur ligt volledig binnen Engeland en heeft nooit de Anglo-Schotse grens gevormd.

Hieronder een kleine selectie foto’s gemaakt tijdens een bezoek aan een deel van de Muur van Hadrianus in juni 2022. Klik op een miniatuur-foto voor een grotere, navigeer vervolgens met de pijlen links/rechts van de foto of gebruik de pijltjestoetsen op het toetsenbord.